Selvom Kongefamilien har nedjusteret antallet af projektioner fra 258 til 140, er der blevet plads til fire nye fonde på listen over nyvalgte organisationer.
Kong Frederik har, som noget nyt, valgt at blive protektor for Léonie Sonnings Musikfonds Musikpris og Lundbeckfondens ‘The Brain Prize’, der er verdens største pris inden for hjerneforskning.
Både ‘The Brain Prize’ og Léonie Sonnings Musikpris er netop blevet uddelt samme dag, som protektoratet blev offentliggjort sidste uge.
"På Lundbeckfonden og The Brain Prize’s vegne vil jeg gerne takke H.M. Kongen for den flotte opbakning. Vi er utroligt stolte og beæret over, at Kongehuset har valgt at tildele os denne protektion, og vi glæder os over den anerkendelse, dette er med til at sende til hele forskerverden og ikke mindst til hjerneforskningen," siger Lene Skole, administrerende direktør i Lundbeckfonden, i en pressemeddelelse.
Mens Kong Frederik overrakte hjerneprisen, var det Dronning Mary, der samme dag uddelte musikprisen.
“I Léonie Sonnings Musikfond ser vi med forventning frem til i de kommende år at dele fejringen af nogle af vor tids vigtigste klassiske musikere med Kongehuset og naturligvis også med det danske musikpublikum. Det begynder på smukkeste vis med, at H.M. Dronning Mary er til stede og uddeler Léonie Sonnings Musikpris 2024,” udtaler Esben Tange, der er formand for Léonie Sonnings Musikfonds bestyrelse.
Dronning Mary har også selv peget på en erhvervsdrivende fond i sine nyudnævnelser, nemlig Den Danske Naturfond, der arbejder for at sikre naturen mere plads i Danmark.
Jeg er sikker på, at Dronningens engagement i den danske natur kan skabe et endnu større momentum for at gøre naturen til en folkesag
Bengt Holst – formand, Den Danske Naturfond
”Jeg er meget glad og stolt over, at Dronningen ønsker at være protektor for Den Danske Naturfond. Natur og biodiversitet er i krise – også i Danmark. Der er brug for at gøre en ekstra indsats for vores vilde dyr og planter. Jeg er sikker på, at Dronningens engagement i den danske natur kan skabe et endnu større momentum for at gøre naturen til en folkesag,” siger formand for Naturfonden, Bengt Holst i en pressemeddelelse.
Derudover er Dronning Mary også blevet protektor for den almene fond Weshelter (Fonden Missionen blandt Hjemløse).
“Protektionen en er en stor anerkendelse og et vidnesbyrd om den forskel ansatte og frivillige gør for mennesker i hjemløshed og ensomhed. Vi ser frem til – i samarbejde med Hendes Majestæt Dronningen – at fortsætte og styrke kampen mod hjemløshed, ensomhed og psykisk mistrivsel,” skriver fonden.
Fortsat engagement i flere fonde og ngo’er
Baggrunden for nyudnævnelserne er, at Kongehuset i forbindelse med tronskiftet den 14. januar meddelte, at samtlige af Kongens, Dronningens og Dronning Margrethes protektioner ophørte. Den kongelige familie har nu taget stilling til, hvilke af protektionerne der vil blive videreført og har altså også valgt at tilføje nye, ligesom nogle protektorater er blevet omfordelt internt i kongefamilien.
“Vi ønsker med de kongelige protektioner at støtte indsatser, som fremmer dansk kultur, videnskab og virkelyst, som værner om vores natur, som udgør en stemme for de udsatte og sårbare i vores samfund, og som binder os sammen i små og store fællesskaber,” udtaler Kongeparret i en pressemeddelelse.
Som noget nyt har Kongehuset valgt at gøre protektionerne tidsbegrænsede, så de gælder i fem år, hvorefter den pågældende organisation eller forening kan søge om forlængelse.
“Tidsbegrænsningen betyder, at der løbende bliver mulighed for, at de kongelige kan påtage sig nye protektioner i takt med, at samfundet udvikler sig,” står der i pressemeddelelsen fra Kongehuset.
Udover de nyudnævnte fonde har Dronning Mary også udvalgt ngo’en Danske Hospitalsklovne til sin protektionsportefølje.
Derudover har hun blandt andre overtaget protektoratet af Diakonissestiftelsen efter Dronning Margrethe, der har nedjusteret sit antal af protektioner fra 81 til 20.
Det er en tradition, som vi er stolte af at fortsætte, og som vi som samlet familie kommer til at sætte vores præg på
Kongeparret
Diakonissestiftelsen, der blev grundlagt af Dronning Louise i 1863, har været under kongeligt protektorat siden hendes mand Kong Christian d. 9 indtrådte som protektor ved hendes død. Det var i øvrigt under Christian 9., at protektioner begyndte at rette sig mod filantropiske organisationer, efter under Enevælden at have fungeret som en slags tilladelse til at foretage sig en given aktivitet.
”Gennem århundreder har Kongehusets protektioner støttet almennyttige organisationers vigtige arbejde i Danmark, i Rigsfællesskabet og i udlandet. Det er en tradition, som vi er stolte af at fortsætte, og som vi som samlet familie kommer til at sætte vores præg på,” udtaler kongeparret i pressemeddelelsen.
Dronning Margrethes fortsatte protektioner tæller flere museumsfonde såsom Rundstedlundfonden og Moesgaard Museum.
Kongehuset fortsætter i øvrigt sit engagement i en række andre både erhvervsdrivende og almene fonde. Blandt andet fortsætter Prinsesse Benedikte som protektor for Elsass Fonden, som hun har været protektor for i mange år.
Derudover er der også en række indsamlende NGO-fonde som SOS Børnebyerne, Care Danmark, Mødrehjælpen, Julemærkefonden og WWF verdensnaturfonden, som fortsat er under kongeligt protektorat.
Du kan se den fulde liste her: